۲۰ دستور پخت شیرینی کریسمس | آسان و بی نظیر ۲۰۲۴

شیرینی های مخصوص کریسمس
شیرینی های مخصوص کریسمس، نمادی از شادی و همدلی در جشن سال نو مسیحی هستند که با طعم های گرم، عطر ادویه ها و تزیینات رنگارنگ خود، لحظاتی شیرین و به یادماندنی را برای خانواده ها و دوستان به ارمغان می آورند. این دسرها و شیرینی ها، میراث فرهنگی غنی از سنت های دیرینه اند که از گوشه و کنار جهان گرد هم آمده اند تا میزهای کریسمس را مزین کنند.
جشن کریسمس، با تمام جلوه های باشکوهش، بدون حضور پررنگ شیرینی ها و دسرهای خاص، هرگز کامل نخواهد بود. این خوراکی های دلپذیر، تنها یک دسر ساده نیستند؛ بلکه هر یک داستانی از سنت، فرهنگ و نوستالژی را در دل خود دارند. از بوی دلنشین زنجبیل و دارچین که فضای خانه را پر می کند تا درخشش رنگ های شاد روی کوکی ها، همگی حس و حال بی نظیر این ایام را زنده می کنند. این مقاله یک راهنمای جامع و کامل است که شما را با دنیای شیرین و رنگارنگ شیرینی های مخصوص کریسمس آشنا می کند. از خاستگاه و تاریخچه این شیرینی ها گرفته تا طرز تهیه مختصر و ایده های خلاقانه برای تزیین، همه چیز را در اختیار شما قرار خواهیم داد تا با اطمینان و خلاقیت بیشتری، جشن کریسمس خود را شیرین تر و خاطره انگیزتر کنید.
تاریخچه و نمادشناسی شیرینی های کریسمس: سفری در زمان و فرهنگ
سنت پخت شیرینی های مخصوص کریسمس ریشه های عمیقی در تاریخ دارد که به جشن های زمستانی پیش از میلاد مسیح بازمی گردد. در گذشته، در ایام انقلاب زمستانی، مردم برای گرامیداشت برداشت محصولات، پای ها و نان های شیرین تهیه می کردند. با گسترش مسیحیت، این سنت ها با جشن کریسمس درآمیختند و شیرینی ها به نمادی از برکت، ثروت و امید تبدیل شدند. استفاده از ادویه های گرم مانند دارچین، زنجبیل، میخک و جوز هندی نه تنها به دلیل طعم دلپذیرشان، بلکه به دلیل خواص نگهدارنده و گرمابخششان در فصول سرد سال رایج شد.
نمادهای شیرینی های کریسمس
بسیاری از شیرینی های مخصوص کریسمس دارای نمادهای خاصی هستند که به داستان کریسمس و سنت های مرتبط با آن اشاره دارند:
- آبنبات عصایی (Candy Canes): شکل J این آبنبات نماد Jesus (عیسی) و همچنین عصای چوپان است که به چوپانان بیت لحم اشاره دارد. نوارهای قرمز نماد خون مسیح و سفیدی آن نماد پاکی و معصومیت است.
- آدمک زنجبیلی (Gingerbread Man): این آدمک ها نماد شادی و خوشبختی در ایام کریسمس هستند و شکل آن ها از افسانه های قرون وسطی نشأت می گیرد.
- ستاره و برف: این اشکال یادآور ستاره بیت لحم که راهنمای مغان بود و همچنین مناظر برفی و زمستانی است که حس و حال کریسمس را تکمیل می کند.
- نان اشتولن (Stollen): شکل ظاهری این نان شیرین که با پودر قند پوشیده شده، نمادی از قنداق حضرت مسیح (ع) است.
این نمادها، در کنار عطر و طعم بی نظیر شیرینی های مخصوص کریسمس، این خوراکی ها را به بخش جدایی ناپذیری از خاطرات و سنت های جشن کریسمس تبدیل کرده اند.
گنجینه ای از شیرینی ها و دسرهای کریسمس از سراسر جهان
شیرینی های کلاسیک و بسیار محبوب
شیرینی زنجبیلی کریسمس (Gingerbread Cookies)
شیرینی زنجبیلی یا جینجر برد کریسمس، یکی از محبوب ترین و نمادین ترین شیرینی های مخصوص کریسمس در سراسر جهان است. این کوکی های خوش عطر و طعم، با ترکیبی از زنجبیل تند، دارچین، میخک و جوز هندی، فضای خانه را با بوی گرم و دلنشین خود پر می کنند. تاریخچه این شیرینی به قرون وسطی بازمی گردد، زمانی که ادویه ها برای پوشاندن بوی نامطبوع گوشت و همچنین به عنوان دارو استفاده می شدند. اما در قرن هفدهم میلادی بود که ملکه الیزابت اول انگلستان، دستور پخت آدمک های زنجبیلی را برای مهمانان درباری خود داد و از آن زمان، این شیرینی ها شهرت یافتند.
نکات کلیدی و تزیین شیرینی زنجبیلی
تزیین شیرینی زنجبیلی بخش جذاب و خلاقانه پخت آن است. از آیسینگ رویال سفید و رنگی برای کشیدن خطوط ظریف و ایجاد جزئیات استفاده می شود. شکل های کلاسیک شامل آدمک، درخت کاج، ستاره، دانه برف و گوزن هستند. می توانید با دکمه های رنگی، مرواریدهای خوراکی و پودر قند، جلوه ای زیباتر به آن ها ببخشید.
طرز تهیه مختصر شیرینی زنجبیلی کریسمس
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد سفید | ۳ و ۱/۴ پیمانه |
شکر قهوه ای | ۱/۲ پیمانه |
کره نرم | ۱/۲ پیمانه |
عسل یا ملاس | ۱/۲ پیمانه |
تخم مرغ | ۱ عدد |
پودر زنجبیل | ۲ قاشق چای خوری |
پودر دارچین | ۱ قاشق چای خوری |
پودر میخک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
جوش شیرین | ۱ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
- کره و شکر قهوه ای را با همزن بزنید تا کرمی و روشن شود. تخم مرغ و عسل (یا ملاس) را اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- در ظرفی جداگانه، آرد، زنجبیل، دارچین، میخک، جوش شیرین و نمک را با هم مخلوط کنید.
- مخلوط مواد خشک را به تدریج به مخلوط تر اضافه کرده و هم بزنید تا خمیر یکدست شود. خمیر را در پلاستیک بپیچید و حداقل ۱ ساعت در یخچال قرار دهید.
- خمیر را روی سطح آردپاشی شده به ضخامت نیم سانتی متر باز کنید و با قالب های دلخواه برش بزنید.
- کوکی ها را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد (۳۵۰ درجه فارنهایت) به مدت ۸-۱۰ دقیقه بپزید تا لبه های آن ها طلایی شود.
- پس از خنک شدن، با آیسینگ رویال تزیین کنید.
آبنبات عصایی کریسمس (Candy Canes)
آبنبات عصایی، با نوارهای قرمز و سفید و طعم نعنا، نمادین ترین شیرینی کریسمس است. خاستگاه این آبنبات به قرن هفدهم در آلمان بازمی گردد، جایی که یک رهبر گروه کر، برای آرام کردن کودکان در کلیسا، چوب های قندی به شکل عصا به آن ها می داد. این شکل عصا بعدها به عصای چوپان که در داستان میلاد مسیح (ع) آمده، مرتبط شد و رنگ های قرمز و سفید به آن افزوده شد.
نکات کلیدی و کاربردها
آبنبات عصایی علاوه بر خوراکی بودن، کاربردهای تزیینی فراوانی دارد. می توان از آن ها برای آویزان کردن از درخت کریسمس، تزیین نوشیدنی ها، یا به عنوان هدیه ای کوچک استفاده کرد. طعم نعنایی آن، حس تازگی و خنکی زمستان را به ارمغان می آورد.
طرز تهیه مختصر آبنبات عصایی کریسمس
مواد لازم | مقدار |
---|---|
شکر | ۲ پیمانه |
شربت ذرت (لایت) | ۱ پیمانه |
آب | ۱/۲ پیمانه |
عصاره نعنا | ۱ قاشق چای خوری |
رنگ خوراکی قرمز | چند قطره |
- شکر، شربت ذرت و آب را در یک قابلمه سنگین روی حرارت متوسط رو به بالا قرار دهید. بدون هم زدن، بگذارید به جوش آید.
- یک دماسنج آبنبات پزی را به قابلمه وصل کنید و بدون هم زدن، حرارت دهید تا دما به ۱۴۰ درجه سانتی گراد (۲۸۵ درجه فارنهایت) برسد.
- قابلمه را از روی حرارت برداشته، عصاره نعنا را اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا مخلوط شود.
- مایه را به دو قسمت تقسیم کنید. به یک قسمت رنگ قرمز اضافه کنید و به آرامی مخلوط کنید.
- هر قسمت را روی یک سینی سیلیکونی یا کاغذ روغنی چرب شده بریزید. اجازه دهید کمی خنک شود تا قابل لمس باشد.
- با دستکش های مقاوم در برابر حرارت، هر قسمت را به طور جداگانه بکشید و تا کنید تا روشن و کشدار شود. سپس دو نوار از هر رنگ را به هم بپیچید و به شکل عصا خم کنید.
- قبل از سفت شدن کامل، آن ها را به اندازه های دلخواه برش بزنید.
آبنبات عصایی کریسمس با طعم نعنا و نوارهای قرمز و سفید، بیش از یک شیرینی، نمادی از شادی و میراث فرهنگی جشن سال نو است که خاطرات شیرین را برای نسل ها زنده نگه می دارد.
نان اشتولن آلمانی (Stollen)
نان اشتولن، یک نان شیرین میوه ای غنی و پرادویه است که از آلمان سرچشمه می گیرد و یکی از سنتی ترین شیرینی های مخصوص کریسمس در این کشور به شمار می رود. این نان، که اغلب با میوه های خشک، آجیل و مارزیپان پر شده و با لایه ای ضخیم از پودر قند پوشانده می شود، نمادی از قنداق حضرت مسیح (ع) است. اشتولن به دلیل ماندگاری طولانی اش مشهور است و با گذشت زمان، طعم آن عمیق تر و بهتر می شود.
خاستگاه و ماندگاری
اشتولن اولین بار در قرن چهاردهم میلادی در شهر درسدن آلمان پخته شد و ابتدا به عنوان یک نان ساده و بدون کره و شکر شناخته می شد. اما با گذر زمان و تغییر قوانین کلیسایی، دستور پخت آن غنی تر شد و به شکل امروزی درآمد. قابلیت نگهداری طولانی آن، اشتولن را به گزینه ایده آلی برای هدیه دادن و مصرف در طول فصل تعطیلات تبدیل کرده است.
طرز تهیه مختصر نان اشتولن
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد نان | ۴ پیمانه |
شیر گرم | ۱ پیمانه |
مخمر فوری | ۲ و ۱/۴ قاشق چای خوری |
شکر | ۱/۲ پیمانه |
کره ذوب شده | ۱/۲ پیمانه |
تخم مرغ | ۱ عدد |
میوه های خشک مخلوط | ۱ پیمانه |
بادام پرک شده | ۱/۲ پیمانه |
پوست لیمو رنده شده | ۱ قاشق چای خوری |
پودر هل و جوز هندی | ۱/۲ قاشق چای خوری از هرکدام |
مارزیپان (اختیاری) | ۱۰۰ گرم |
پودر قند (برای تزیین) | به مقدار لازم |
کره ذوب شده (برای رویه) | ۲ قاشق غذاخوری |
- مخمر و یک قاشق چای خوری شکر را در شیر گرم حل کرده و ۵-۱۰ دقیقه بگذارید تا فعال شود.
- در یک کاسه بزرگ، آرد، بقیه شکر، ادویه ها و پوست لیمو را مخلوط کنید.
- تخم مرغ، کره ذوب شده و مخلوط مخمر را به مواد خشک اضافه کرده و ورز دهید تا خمیر نرم و یکدست شود.
- میوه های خشک و بادام را به خمیر اضافه کرده و دوباره ورز دهید تا کاملاً مخلوط شوند. خمیر را در ظرفی چرب شده قرار داده، روی آن را بپوشانید و به مدت ۱-۲ ساعت در مکانی گرم بگذارید تا حجم آن دو برابر شود.
- خمیر را روی سطح آردپاشی شده به شکل مستطیل باز کنید. اگر از مارزیپان استفاده می کنید، آن را به شکل یک استوانه بلند درآورده و در مرکز مستطیل خمیری قرار دهید.
- یک طرف خمیر را روی مارزیپان تا کنید و سپس طرف دیگر را روی آن قرار دهید تا مارزیپان کاملاً پوشیده شود و شکل بیضی یا قایق مانند بگیرد.
- اشتولن را روی سینی فر پوشیده از کاغذ روغنی قرار داده و برای ۳۰ دقیقه دیگر استراحت دهید.
- در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ درجه فارنهایت) به مدت ۴۵-۶۰ دقیقه بپزید تا طلایی شود.
- پس از پخت، در حالی که هنوز گرم است، با کره ذوب شده رومال کنید و بلافاصله با پودر قند فراوان بپوشانید.
پودینگ کریسمس انگلیسی (Christmas Pudding)
پودینگ کریسمس، یک دسر سنتی و غنی از میوه های خشک و ادویه است که خاستگاه آن به بریتانیا بازمی گردد. این دسر تیره رنگ و متراکم، اغلب با برندی یا رام آغشته می شود و برای ساعت ها به روش بخارپز پخته می شود تا به بافت مطلوب برسد. پودینگ کریسمس نمادی از برکت و فراوانی در جشن کریسمس است و سنت سرو آن اغلب با شعله ور کردن پودینگ همراه است که جلوه ای باشکوه به میز پذیرایی می بخشد.
سنت های سرو و ماندگاری
پودینگ کریسمس معمولاً چند هفته یا حتی چند ماه قبل از کریسمس آماده می شود و در طول این مدت، با برندی یا رام تغذیه می شود تا طعم آن عمیق تر و لذیذتر شود. در روز کریسمس، قبل از سرو، پودینگ را دوباره گرم کرده و اغلب با مقداری برندی گرم شده روی آن، شعله ور می کنند که صحنه ای جذاب و هیجان انگیز را ایجاد می کند. سرو این پودینگ با سس کاسترد، خامه یا سس برندی بسیار رایج است.
طرز تهیه مختصر پودینگ کریسمس
مواد لازم | مقدار |
---|---|
کشمش، توت خشک، پوست مرکبات | ۴۰۰ گرم |
برندی یا رام | ۱۰۰ میلی لیتر |
نان سوخاری تازه خرد شده | ۱۰۰ گرم |
شکر قهوه ای تیره | ۱۰۰ گرم |
آرد سفید | ۷۵ گرم |
کره سرد رنده شده | ۷۵ گرم |
تخم مرغ بزرگ | ۲ عدد |
سیب رنده شده | ۱ عدد کوچک |
ادویه های مخلوط (دارچین، جوز هندی، میخک) | ۲ قاشق چای خوری |
پوست لیمو و پرتقال رنده شده | از ۱ عدد از هر کدام |
- یک روز قبل از پخت، میوه های خشک را در برندی (یا رام) خیس کنید.
- در یک کاسه بزرگ، تمام مواد خشک را مخلوط کنید.
- تخم مرغ ها، سیب رنده شده و پوست مرکبات را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا یک مخلوط چسبناک و یکدست به دست آید.
- یک کاسه پودینگ نشکن را چرب کرده، مخلوط را درون آن بریزید و روی آن را با کاغذ روغنی و فویل به خوبی بپوشانید.
- پودینگ را در یک قابلمه بزرگ حاوی آب جوش (تا نیمه کاسه) قرار داده و به مدت ۶-۸ ساعت بخارپز کنید. اطمینان حاصل کنید که آب قابلمه تمام نشود.
- پس از پخت، اجازه دهید خنک شود. سپس فویل را برداشته و پودینگ را با فویل و کاغذ روغنی تمیز بپیچید و در جای خنک نگهداری کنید. هر هفته کمی برندی روی آن بریزید.
- در روز کریسمس، دوباره پودینگ را به مدت ۲ ساعت بخارپز کرده، سپس سرو کنید.
دسرهای کریسمس اروپایی و بین المللی
کوکی لینزر اتریشی (Linzer Cookies)
کوکی لینزر، یک شیرینی کره ای خوشمزه از اتریش است که با فیلینگ مربای میوه ای و شکلی پنجره مانند در وسط، زیبایی خاصی به میزهای کریسمس می بخشد. این کوکی ها که از روی کیک لینزر، قدیمی ترین کیک دنیا، الهام گرفته شده اند، بافتی ترد و طعمی غنی از کره و بادام دارند و معمولاً با پودر قند تزیین می شوند.
نکات تهیه و تزیین
برای تهیه کوکی لینزر، معمولاً از قالب های دو تکه استفاده می شود؛ یکی برای پایه و دیگری برای رویه با یک سوراخ مرکزی که از آن مربا دیده شود. مرباهای آلبالو، تمشک یا زردآلو گزینه های محبوبی برای فیلینگ هستند. پودر قند پاشیده شده روی لایه بالایی، جلوه برفی و دلنشینی به این شیرینی های مخصوص کریسمس می دهد.
طرز تهیه مختصر کوکی لینزر
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد همه منظوره | ۲ و ۱/۲ پیمانه |
بادام آسیاب شده | ۱ پیمانه |
کره سرد خرد شده | ۱ پیمانه |
پودر قند | ۱/۲ پیمانه |
زرده تخم مرغ | ۱ عدد |
پوست لیمو رنده شده | ۱ قاشق چای خوری |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
مربای تمشک یا آلبالو | ۱/۲ پیمانه |
پودر قند (برای تزیین) | به مقدار لازم |
- آرد، بادام آسیاب شده و پودر قند را در غذاساز (یا با دست) مخلوط کنید.
- کره سرد را اضافه کرده و میکس کنید تا شبیه خرده نان شود. زرده تخم مرغ، پوست لیمو و وانیل را اضافه کرده و هم بزنید تا خمیر جمع شود. خمیر را در پلاستیک بپیچید و حداقل ۱ ساعت در یخچال قرار دهید.
- خمیر را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را روی سطح آردپاشی شده به ضخامت ۰.۳ سانتی متر باز کنید.
- با قالب های لینزر، کوکی ها را برش بزنید. نیمی از کوکی ها باید کامل و نیمی دیگر دارای سوراخ مرکزی باشند.
- کوکی ها را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ درجه فارنهایت) به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه بپزید تا لبه های آن ها کمی طلایی شود.
- پس از خنک شدن، روی کوکی های سوراخ دار پودر قند بپاشید و سپس یک قاشق چای خوری مربا روی کوکی های کامل قرار داده و کوکی سوراخ دار را روی آن بگذارید.
کیک بوش دو نوئل فرانسوی (Bûche de Noël / Yule Log)
کیک بوش دو نوئل، یا یول لاگ، یک دسر کریسمسی فرانسوی است که به شکل تنه درخت تزیین می شود. این رولت شکلاتی پیچیده، نه تنها طعم بی نظیری دارد، بلکه با تزیینات مینیاتوری مانند قارچ های مرنگ، شاخه های کوچک کاج و پودر قند به شکل برف، جلوه ای هنرمندانه و جنگلی به میز دسر می بخشد. نام آن برگرفته از سنت سوزاندن تنه درخت در شب کریسمس برای خوش شانسی است.
تزیین و داستان پشت کیک
تزیین این کیک، بخش مهمی از جذابیت آن است. با کرم کره شکلاتی، بافت تنه درخت را ایجاد کرده و سپس با افزودن برگ های نعنا، قارچ های مرنگ کوچک، و پاشیدن پودر قند، صحنه ای از یک جنگل برفی را به تصویر می کشید. این کیک نمادی از طبیعت و حیات است که در قلب جشن زمستانی جای می گیرد.
طرز تهیه مختصر کیک بوش دو نوئل
مواد لازم (برای کیک) | مقدار | مواد لازم (برای کرم) | مقدار |
---|---|---|---|
تخم مرغ بزرگ | ۴ عدد | کره نرم | ۲۰۰ گرم |
شکر | ۱/۲ پیمانه | پودر قند | ۲ پیمانه |
آرد همه منظوره | ۱/۲ پیمانه | پودر کاکائو | ۱/۲ پیمانه |
پودر کاکائو | ۱/۴ پیمانه | عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۴ قاشق چای خوری | شیر یا خامه | ۲-۳ قاشق غذاخوری |
- برای کیک: زرده و سفیده تخم مرغ را جدا کنید. زرده ها را با نصف شکر بزنید تا کرمی شود. سفیده ها را با بقیه شکر بزنید تا پفکی شود.
- آرد، پودر کاکائو و نمک را الک کرده، به آرامی به زرده ها اضافه کنید، سپس سفیده ها را به آرامی فولد کنید.
- مخلوط را روی سینی فر پوشیده از کاغذ روغنی پهن کرده و به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه در فر ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) بپزید.
- پس از پخت، کیک را روی یک حوله آشپزخانه تمیز که کمی پودر قند پاشیده اید، برگردانید. کاغذ روغنی را جدا کرده و کیک را با حوله رول کنید و بگذارید خنک شود.
- برای کرم کره: کره نرم را با پودر قند و پودر کاکائو بزنید تا سبک و پفکی شود. وانیل و شیر/خامه را اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- کیک خنک شده را باز کرده، نصف کرم کره را روی آن بمالید و دوباره رول کنید.
- بقیه کرم را روی کیک رول شده بمالید و با چنگال، بافت تنه درخت را ایجاد کنید. با تزیینات دلخواه خود، کیک را آراسته و سرو کنید.
پانه تونه ایتالیایی (Panettone)
پانه تونه، یک نان شیرین گنبدی شکل از ایتالیاست که با میوه های خشک مانند کشمش و پوست مرکبات شیرین شده، عطر و طعمی بی نظیر دارد. این نان غنی و نرم، از مهم ترین شیرینی های مخصوص کریسمس در ایتالیا به شمار می رود و اغلب با قهوه یا شراب دسر سرو می شود. فرآیند تهیه آن طولانی و پیچیده است و نیازمند زمان زیادی برای استراحت خمیر است.
ویژگی ها و اصالت
پانه تونه با بافت اسفنجی و نرم خود که حاصل فرآیند طولانی ورآمدن خمیر است، متمایز می شود. استفاده از کره و تخم مرغ فراوان به آن غنا و طعمی خاص می بخشد. این نان نه تنها در ایتالیا، بلکه در سراسر جهان محبوبیت زیادی یافته و به یکی از نمادهای شیرین کریسمس تبدیل شده است.
طرز تهیه مختصر پانه تونه
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد قوی | ۵۰۰ گرم |
شیر گرم | ۱۵۰ میلی لیتر |
مخمر فوری | ۷ گرم |
شکر | ۱۰۰ گرم |
کره نرم | ۱۵۰ گرم |
تخم مرغ بزرگ | ۳ عدد |
زرده تخم مرغ | ۲ عدد |
پوست لیمو و پرتقال رنده شده | از ۱ عدد از هر کدام |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
کشمش طلایی | ۱۰۰ گرم |
پوست پرتقال و لیموی شیرین شده | ۵۰ گرم |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
- مخمر و ۱ قاشق چای خوری شکر را در شیر گرم حل کرده و ۱۰ دقیقه بگذارید.
- در یک کاسه بزرگ، آرد، بقیه شکر و نمک را مخلوط کنید. تخم مرغ ها و زرده ها، مخلوط مخمر، پوست مرکبات و وانیل را اضافه کرده و ورز دهید تا خمیر جمع شود.
- کره نرم را به تدریج اضافه کرده و به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه ورز دهید تا خمیر کاملاً نرم و کشسان شود.
- میوه های خشک را اضافه کرده و به آرامی در خمیر مخلوط کنید. خمیر را در کاسه ای چرب شده قرار داده، روی آن را بپوشانید و به مدت ۴-۶ ساعت (یا یک شب) در جای گرم بگذارید تا حجم آن دو تا سه برابر شود.
- خمیر را به آرامی روی سطح کار قرار داده، کمی ورز دهید تا هوای اضافی آن خارج شود و سپس آن را در قالب های مخصوص پانه تونه (کاغذی یا فلزی) قرار دهید.
- برای ۱-۲ ساعت دیگر استراحت دهید تا دوباره حجم بگیرد.
- در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ درجه فارنهایت) به مدت ۴۵-۶۰ دقیقه بپزید تا روی آن طلایی و مغز پخت شود.
- پس از پخت، پانه تونه را به صورت وارونه آویزان کنید تا خنک شود (اگر قالب مخصوص این کار را دارید) تا از فرو رفتن آن جلوگیری شود.
تورون اسپانیایی (Turrón)
تورون، نوقای سنتی اسپانیایی است که با بادام و عسل تهیه می شود و یکی از مهم ترین شیرینی های مخصوص کریسمس در این کشور به شمار می رود. تورون در دو نوع سخت و نرم موجود است؛ تورون آلیکانته (سخت) و تورون جیجونا (نرم). هر دو نوع طعمی شیرین و کاراملی دارند و با تکه های بادام پر شده اند.
انواع تورون و خاستگاه
خاستگاه تورون به زمان حضور اعراب در شبه جزیره ایبریا بازمی گردد. آن ها دستور تهیه شیرینی هایی بر پایه عسل و آجیل را به اسپانیا آوردند. تورون آلیکانته با بادام کامل و سفت تر است، در حالی که تورون جیجونا با بادام آسیاب شده و بافتی نرم و جویدنی دارد. این شیرینی معمولاً به صورت مستطیلی شکل برش خورده و سرو می شود.
طرز تهیه مختصر تورون
مواد لازم | مقدار |
---|---|
بادام خام (پوست کنده) | ۲۵۰ گرم |
عسل مرغوب | ۱۵۰ گرم |
شکر | ۷۵ گرم |
سفیده تخم مرغ | ۱ عدد |
پوست لیمو رنده شده | ۱/۲ قاشق چای خوری |
ویفر خوراکی (اختیاری) | به مقدار لازم |
- بادام ها را در فر ۱۶۰ درجه سانتی گراد (۳۲۵ فارنهایت) به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه تست کنید تا کمی قهوه ای و خوشبو شوند.
- عسل را در یک قابلمه سنگین روی حرارت ملایم گرم کنید تا روان شود و کمی حباب بزند (دما به حدود ۱۲۵ درجه سانتی گراد برسد).
- در همین حین، سفیده تخم مرغ را با همزن بزنید تا سفت و پفکی شود. سپس شکر را به تدریج اضافه کرده و به زدن ادامه دهید تا مرنگ براق شود.
- عسل داغ را به آرامی و در حین هم زدن به مرنگ اضافه کنید. هم زدن را ادامه دهید تا مخلوط غلیظ و براق شود.
- پوست لیمو و بادام های تست شده را اضافه کرده و به آرامی با قاشق چوبی مخلوط کنید.
- مخلوط را در قالب مستطیلی شکل (که با کاغذ روغنی یا ویفر پوشانده شده) بریزید و با پشت قاشق فشار دهید تا متراکم شود.
- روی آن را با ویفر دیگر یا کاغذ روغنی بپوشانید و برای چند ساعت یا یک شب در دمای اتاق بگذارید تا سفت شود.
- پس از سفت شدن، از قالب خارج کرده و به تکه های دلخواه برش بزنید.
ملوماکرونا یونانی (Melomakarona)
ملوماکرونا، کوکی های عسلی و پرتقالی یونانی هستند که با شربت عسل و گردو آغشته می شوند. این شیرینی های مخصوص کریسمس، با عطر دلپذیر دارچین، میخک و پوست پرتقال، یکی از محبوب ترین دسرهای کریسمسی در یونان به شمار می روند و طعمی گرم و شیرین را به ارمغان می آورند.
فواید عسل و ادویه ها
استفاده از عسل به عنوان شیرین کننده اصلی، نه تنها طعم منحصربه فردی به ملوماکرونا می بخشد، بلکه خواص سلامتی نیز دارد. ادویه های گرم به همراه پرتقال، علاوه بر عطر بی نظیر، به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی شان، این شیرینی را به گزینه ای دلپذیر و نسبتاً سالم تر تبدیل می کنند.
طرز تهیه مختصر ملوماکرونا
مواد لازم (برای کوکی) | مقدار | مواد لازم (برای شربت) | مقدار |
---|---|---|---|
آرد همه منظوره | ۴ پیمانه | آب | ۱ پیمانه |
روغن زیتون | ۱ پیمانه | شکر | ۱ پیمانه |
آب پرتقال | ۱/۲ پیمانه | عسل | ۱/۲ پیمانه |
شکر | ۱/۲ پیمانه | پوست پرتقال | ۱ تکه |
پوست پرتقال رنده شده | ۱ قاشق غذاخوری | چوب دارچین | ۱ عدد |
جوش شیرین | ۱ قاشق چای خوری | ||
بیکینگ پودر | ۱ قاشق چای خوری | ||
پودر دارچین و میخک | ۱/۲ قاشق چای خوری از هرکدام | ||
گردو خرد شده (برای تزیین) | به مقدار لازم |
- برای شربت: آب، شکر، عسل، پوست پرتقال و چوب دارچین را در قابلمه ای ریخته و روی حرارت ملایم به جوش آورید. ۵ دقیقه بجوشانید، سپس از روی حرارت برداشته و بگذارید کاملاً خنک شود.
- برای کوکی: روغن زیتون، آب پرتقال، شکر، پوست پرتقال، جوش شیرین، بیکینگ پودر، دارچین و میخک را در یک کاسه بزرگ با هم مخلوط کنید.
- آرد را به تدریج اضافه کرده و با دست ورز دهید تا خمیر نرم و یکدست شود. بیش از حد ورز ندهید.
- از خمیر، گلوله های کوچک به اندازه گردو برداشته، کمی بیضی شکل دهید و با چنگال روی آن ها شیارهایی ایجاد کنید.
- کوکی ها را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) به مدت ۲۰-۲۵ دقیقه بپزید تا طلایی شوند.
- کوکی های داغ را بلافاصله در شربت خنک غوطه ور کنید و برای ۱-۲ دقیقه بگذارید بمانند تا شربت را جذب کنند.
- کوکی ها را از شربت خارج کرده، روی سینی شبکه دار قرار دهید و با گردوی خرد شده تزیین کنید.
پاولووا استرالیایی/نیوزلندی (Pavlova)
پاولووا یک دسر سبک و مجلل است که از مرنگ کریسپی با رویه ای از خامه فرم گرفته و میوه های تازه فصلی تهیه می شود. این دسر که به نام بالرین مشهور روسی، آنا پاولووا، نامگذاری شده، یکی از دسرهای اصلی و محبوب کریسمس در استرالیا و نیوزلند است، به خصوص در نیمکره جنوبی که کریسمس در فصل تابستان قرار دارد.
ویژگی ها و جذابیت بصری
بافت مرنگ پاولووا در بیرون ترد و شکننده و در داخل نرم و کمی جویدنی است. ترکیب سفیدی مرنگ و خامه با رنگ های شاد میوه های تازه مانند توت فرنگی، کیوی، و بلوبری، جلوه ای بسیار زیبا و دلنشین ایجاد می کند که آن را به یکی از جذاب ترین شیرینی های مخصوص کریسمس برای تزیین میز تبدیل می کند.
طرز تهیه مختصر پاولووا
مواد لازم | مقدار |
---|---|
سفیده تخم مرغ بزرگ | ۴ عدد |
شکر دانه ریز | ۱ پیمانه |
نشاسته ذرت | ۱ قاشق چای خوری |
سرکه سفید یا آبلیمو | ۱ قاشق چای خوری |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
خامه فرم گرفته و میوه های تازه | برای تزیین |
- سفیده های تخم مرغ را در یک کاسه کاملاً تمیز و خشک با همزن برقی بزنید تا پفکی و سفت شوند.
- شکر را به تدریج، قاشق قاشق، به سفیده ها اضافه کنید و به زدن ادامه دهید تا مرنگ براق و سفت شود (حدود ۸-۱۰ دقیقه).
- نشاسته ذرت، سرکه و وانیل را اضافه کرده و به آرامی فولد کنید تا مخلوط شوند.
- روی سینی فر پوشیده از کاغذ روغنی، دایره ای به قطر ۲۰-۲۵ سانتی متر بکشید. مخلوط مرنگ را به شکل یک دایره روی کاغذ روغنی پهن کرده و با قاشق در اطراف آن شیارهایی ایجاد کنید تا لبه های آن کمی بلندتر شود.
- مرنگ را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد (۲۵۰ فارنهایت) به مدت ۶۰-۷۵ دقیقه بپزید. سپس فر را خاموش کرده و بگذارید مرنگ در فر خنک شود (حداقل ۲ ساعت یا یک شب).
- پس از خنک شدن کامل، مرنگ را با خامه فرم گرفته و میوه های تازه تزیین کرده و سرو کنید.
کوزوناک رومانیایی/بلغاری (Cozonac)
کوزوناک یک نان شیرین مغزدار است که در رومانی و بلغارستان و سایر کشورهای اروپای شرقی به عنوان یکی از مهم ترین شیرینی های مخصوص کریسمس و عید پاک پخته می شود. این نان، با بافتی نرم و پر از طعم های دلپذیر، اغلب حاوی فیلینگ هایی از مغزها، کشمش، پوست مرکبات یا کاکائو است و به لحاظ ظاهری شباهت هایی به نان اشتولن آلمانی دارد.
نکات تهیه و طعم دهنده ها
تهیه کوزوناک نیازمند صبر و دقت است، به خصوص در مرحله ورز دادن خمیر و استراحت دادن به آن. از مهم ترین طعم دهنده های آن می توان به وانیل، پوست لیمو و گاهی رم اشاره کرد. شکل های بافته شده و پیچیده ی آن، جلوه خاصی به این نان می بخشد و آن را به یک اثر هنری خوراکی تبدیل می کند.
طرز تهیه مختصر کوزوناک
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد نان | ۶۰۰ گرم |
شیر گرم | ۲۵۰ میلی لیتر |
مخمر فوری | ۱۰ گرم |
شکر | ۱۵۰ گرم |
کره ذوب شده | ۱۰۰ گرم |
تخم مرغ بزرگ | ۲ عدد |
زرده تخم مرغ | ۲ عدد |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
پوست لیمو رنده شده | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
کشمش، گردو یا کاکائو (برای فیلینگ) | ۱۰۰ گرم |
- مخمر و ۱ قاشق چای خوری شکر را در شیر گرم حل کرده و ۱۰ دقیقه بگذارید.
- در یک کاسه بزرگ، آرد، بقیه شکر، نمک و پوست لیمو را مخلوط کنید.
- تخم مرغ ها و زرده ها، مخلوط مخمر و وانیل را اضافه کرده و ورز دهید. سپس کره ذوب شده را به تدریج اضافه کرده و به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه ورز دهید تا خمیر کاملاً نرم و کشسان شود.
- خمیر را در کاسه ای چرب شده قرار داده، روی آن را بپوشانید و به مدت ۲-۳ ساعت در جای گرم بگذارید تا حجم آن دو برابر شود.
- خمیر را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را به شکل مستطیل باز کنید. فیلینگ دلخواه (کشمش، گردو یا مخلوط کاکائو و شکر) را روی خمیر بمالید.
- هر مستطیل را از طول رول کرده و سپس دو رول را به هم بپیچید (مثل بافت مو).
- خمیر بافته شده را در قالب لوف (نان تست) چرب شده قرار داده و به مدت ۳۰-۴۵ دقیقه دیگر استراحت دهید.
- در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) به مدت ۴۰-۵۰ دقیقه بپزید تا روی آن طلایی و مغز پخت شود.
چیزکیک سن سباستین (San Sebastian Cheesecake)
چیزکیک سن سباستین، که به چیزکیک سوخته نیز معروف است، یک دسر خامه ای و بی کرواست از منطقه باسک اسپانیا است. برخلاف چیزکیک های سنتی، این دسر کریسمس با ظاهری طلایی تیره و گاهی سوخته، بافتی فوق العاده نرم و خامه ای دارد و بدون بیسکویت یا کراست پایینی تهیه می شود. طعم کاراملی و بافت لطیف آن، تجربه ای منحصربه فرد از چیزکیک را ارائه می دهد.
ویژگی های منحصربه فرد
ساده بودن طرز تهیه و عدم نیاز به آب در فر (حمام بن ماری)، چیزکیک سن سباستین را به گزینه ای محبوب تبدیل کرده است. حرارت بالای فر باعث می شود رویه آن کاراملی و تیره شود، در حالی که داخل آن همچنان نرم و لطیف باقی بماند. این چیزکیک را معمولاً با هیچ سس یا تزیین دیگری سرو نمی کنند تا طعم و بافت اصلی آن حفظ شود.
طرز تهیه مختصر چیزکیک سن سباستین
مواد لازم | مقدار |
---|---|
پنیر خامه ای (ماسکارپونه) | ۵۰۰ گرم |
شکر | ۱ پیمانه |
خامه صبحانه (پرچرب) | ۴۰۰ میلی لیتر |
تخم مرغ بزرگ | ۳ عدد |
آرد همه منظوره | ۲ قاشق غذاخوری |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۴ قاشق چای خوری |
- فر را با دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد (۴۲۵ درجه فارنهایت) گرم کنید. یک قالب کیک گرد ۲۰ سانتی متری را با کاغذ روغنی بپوشانید به طوری که کاغذ از لبه های قالب بیرون بزند.
- پنیر خامه ای نرم شده را با شکر در یک کاسه بزرگ بزنید تا صاف و یکدست شود.
- تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه کرده و بعد از هر بار اضافه کردن، خوب هم بزنید.
- خامه، وانیل و نمک را اضافه کرده و مخلوط کنید.
- آرد را الک کرده و به آرامی به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا گلوله ای باقی نماند.
- مخلوط را در قالب آماده شده بریزید.
- برای ۳۰-۳۵ دقیقه در فر از قبل گرم شده بپزید تا روی آن تیره و سوخته شود و مرکز آن هنوز کمی لرزان باشد.
- چیزکیک را از فر خارج کرده و بگذارید در دمای اتاق کاملاً خنک شود، سپس به مدت حداقل ۴ ساعت در یخچال قرار دهید.
- بهتر است در دمای اتاق سرو شود.
نان کریسمس انگلیسی (Chai-Spiced Tea Loaves)
نان کریسمس انگلیسی، که با ادویه های چای ماسالا (Chai Spice) معطر می شود، یک نان شیرین و خوش طعم است که معمولاً در ایام کریسمس و شب سال نو طبخ می شود. این نان، با ترکیبی از ادویه های گرم مانند هل، دارچین، زنجبیل، میخک و فلفل سیاه، عطری بی نظیر و طعمی دلنشین دارد و یکی از شیرینی های مخصوص کریسمس به حساب می آید.
ادویه های گرم و عطر دلپذیر
ویژگی اصلی این نان، استفاده از ادویه های چای است که به آن طعمی عمیق و گرم می بخشد. این نان را می توان به صورت ساده یا با افزودن میوه های خشک و آجیل تهیه کرد. معمولاً با یک فنجان چای داغ در عصر سرد زمستان سرو می شود و حس آرامش و گرمی را به ارمغان می آورد.
طرز تهیه مختصر نان کریسمس انگلیسی
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد همه منظوره | ۲ پیمانه |
شکر قهوه ای | ۱ پیمانه |
تخم مرغ بزرگ | ۲ عدد |
روغن مایع یا کره ذوب شده | ۱/۲ پیمانه |
شیر یا ماست | ۳/۴ پیمانه |
ادویه چای (هل، دارچین، زنجبیل، میخک، فلفل سیاه) | ۲ قاشق چای خوری |
بیکینگ پودر | ۱ قاشق چای خوری |
جوش شیرین | ۱/۲ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
کشمش یا میوه خشک (اختیاری) | ۱/۲ پیمانه |
- فر را با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) گرم کنید و قالب لوف را چرب و آردپاشی کنید.
- در یک کاسه بزرگ، آرد، شکر قهوه ای، ادویه چای، بیکینگ پودر، جوش شیرین و نمک را مخلوط کنید.
- در کاسه ای دیگر، تخم مرغ ها، روغن و شیر (یا ماست) را با هم مخلوط کنید.
- مواد تر را به مواد خشک اضافه کرده و هم بزنید تا فقط مخلوط شوند (بیش از حد هم نزنید). اگر از کشمش یا میوه خشک استفاده می کنید، در این مرحله اضافه کنید.
- مخلوط را در قالب آماده شده بریزید و برای ۵۰-۶۰ دقیقه در فر بپزید تا خلال دندانی که در مرکز آن فرو می کنید تمیز بیرون آید.
- پس از پخت، بگذارید نان در قالب کمی خنک شود، سپس آن را روی توری منتقل کنید تا کاملاً خنک شود.
دسر توت فرنگی بابانوئل (Santa Strawberry Dessert)
دسر توت فرنگی بابانوئل، یک دسر ساده، سریع و جذاب است که برای جشن کریسمس بسیار مناسب است. این دسر، با استفاده از توت فرنگی تازه و خامه فرم گرفته، به شکلی خلاقانه شبیه به بابانوئل تزیین می شود و برای کودکان بسیار هیجان انگیز است. این یکی از آسان ترین شیرینی های مخصوص کریسمس برای تهیه است.
سادگی و جذابیت برای کودکان
این دسر نیاز به پخت ندارد و در کمترین زمان آماده می شود. سادگی آن باعث می شود که کودکان نیز بتوانند در تهیه و تزیین آن مشارکت کنند و لحظاتی شاد و خاطره انگیز را تجربه کنند. رنگ قرمز توت فرنگی و سفیدی خامه، کاملاً با تم کریسمس هماهنگ است.
طرز تهیه مختصر دسر توت فرنگی بابانوئل
مواد لازم | مقدار |
---|---|
توت فرنگی تازه | به تعداد دلخواه |
خامه فرم گرفته شیرین | ۱ پیمانه |
شکلات چیپسی کوچک یا قطعات شکلات | برای چشم |
- توت فرنگی ها را بشویید و برگ های سبز آن ها را جدا کنید. قسمت بالای توت فرنگی (نوک تیز) را برش دهید و کنار بگذارید تا به عنوان کلاه بابانوئل استفاده شود.
- خامه فرم گرفته را در قیف با ماسوره ستاره ای بریزید.
- روی قسمت پایه توت فرنگی (بخش بزرگتر)، مقداری خامه بزنید تا بدن بابانوئل تشکیل شود.
- سپس قسمت نوک توت فرنگی را به عنوان کلاه روی خامه قرار دهید.
- یک نقطه کوچک خامه در نوک کلاه توت فرنگی برای پوم پوم کلاه بزنید.
- با استفاده از شکلات چیپسی یا قطعات کوچک شکلات، برای بابانوئل ها چشم بگذارید.
- می توانید با یک خلال دندان کوچک، یک نقطه خامه به عنوان بینی روی صورت بابانوئل قرار دهید.
- دسرها را در یخچال قرار دهید تا خنک شوند و سپس سرو کنید.
کوکی شکلاتی ترک دار (Crinkle Cookies)
کوکی شکلاتی ترک دار، یکی از جذاب ترین شیرینی های مخصوص کریسمس با ظاهری منحصربه فرد و طعمی غنی از شکلات است. این کوکی ها که بافتی نرم و جویدنی در داخل و رویه ای پوشیده از پودر قند دارند که پس از پخت، ترک های زیبایی روی آن ایجاد می شود، جلوه ای برفی و زمستانی به میز دسر می بخشند.
جلوه بصری و سادگی
ترک های روی این کوکی ها، یادآور مناظر برفی زمستان و جلوه ای بصری فوق العاده ای ایجاد می کند. تهیه آن ها نسبتاً ساده است و با طعم شدید شکلات و شیرینی ملایم پودر قند، ترکیب طعمی عالی را ارائه می دهند. این کوکی ها گزینه ای عالی برای هدیه دادن در ایام کریسمس هستند.
طرز تهیه مختصر کوکی شکلاتی ترک دار
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد همه منظوره | ۱ و ۳/۴ پیمانه |
پودر کاکائو | ۳/۴ پیمانه |
بیکینگ پودر | ۲ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری |
شکر دانه ریز | ۱ و ۱/۲ پیمانه |
روغن مایع | ۱/۲ پیمانه |
تخم مرغ بزرگ | ۴ عدد |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
پودر قند (برای غلتاندن) | ۱ پیمانه |
- در یک کاسه، آرد، پودر کاکائو، بیکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط کنید.
- در کاسه ای جداگانه، شکر و روغن را با همزن بزنید تا یکدست شود. تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه کرده و بعد از هر بار اضافه کردن، خوب هم بزنید. وانیل را نیز اضافه کنید.
- مخلوط مواد خشک را به تدریج به مخلوط تر اضافه کرده و هم بزنید تا خمیر یکدست شود. خمیر را در پلاستیک بپیچید و حداقل ۴ ساعت (بهتر است یک شب) در یخچال قرار دهید.
- فر را با دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) گرم کنید و سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید.
- از خمیر، گلوله های کوچکی به اندازه گردو بردارید. ابتدا آن ها را در شکر دانه ریز بغلتانید و سپس با پودر قند فراوان بپوشانید.
- کوکی ها را با فاصله روی سینی فر قرار دهید.
- برای ۱۰-۱۲ دقیقه در فر بپزید. پس از پخت، بگذارید روی سینی خنک شوند.
ترافل کریسمسی
ترافل های کریسمسی، توپک های شکلاتی کوچکی هستند که با مواد مختلفی تهیه شده و با تزیینات کریسمسی، جلوه ای جشن مانند پیدا می کنند. این شیرینی های مخصوص کریسمس، بسیار آسان و سریع آماده می شوند و گزینه ای عالی برای کسانی هستند که به دنبال یک دسر بدون پخت یا یک فعالیت سرگرم کننده با کودکان هستند.
تزیین و تنوع
تنوع در تهیه و تزیین ترافل ها بسیار زیاد است. می توان از بیسکویت خرد شده، کیک خرد شده یا حتی خرما برای پایه آن ها استفاده کرد. سپس با شکلات آب شده پوشانده و با ترافل های رنگی، پودر نارگیل، پودر پسته یا هر تزیین کریسمسی دیگری آراسته شوند. رنگ های سبز و قرمز، جلوه کریسمسی آن ها را تکمیل می کند.
طرز تهیه مختصر ترافل کریسمسی
مواد لازم | مقدار |
---|---|
بیسکویت پتی بور (یا هر بیسکویت دلخواه) | ۲۰۰ گرم |
شکلات تخته ای (شیری یا تلخ) | ۱۰۰ گرم |
شیر عسلی یا خامه | ۱/۲ پیمانه |
پودر کاکائو (اختیاری) | ۲ قاشق غذاخوری |
ترافل رنگی، پودر نارگیل، پودر پسته | برای تزیین |
- بیسکویت ها را خرد کرده یا آسیاب کنید تا پودر شوند.
- شکلات تخته ای را به روش بن ماری (روی بخار آب) یا در مایکروویو ذوب کنید.
- بیسکویت خرد شده، شکلات ذوب شده، شیر عسلی (یا خامه) و پودر کاکائو (در صورت تمایل) را در یک کاسه با هم مخلوط کنید تا یک خمیر یکدست به دست آید.
- خمیر را به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا سفت شود.
- از خمیر، گلوله های کوچک درست کرده و در ترافل های رنگی، پودر نارگیل یا پودر پسته بغلتانید.
- ترافل ها را در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید تا سفت تر شوند.
هجولاس کلمبیایی (Hojuelas)
هجولاس، شیرینی های سرخ شده نازک و ترد از کلمبیا هستند که معمولاً در ایام کریسمس و جشن های سال نو تهیه می شوند. این شیرینی های مخصوص کریسمس، بافتی سبک و پوک دارند و اغلب با پودر قند یا شربت عسل سرو می شوند. سادگی در تهیه و طعم دلپذیر آن ها، این شیرینی را به گزینه ای محبوب در کلمبیا تبدیل کرده است.
نکات تهیه و سرو
کلید اصلی در تهیه هجولاس، باز کردن خمیر به صورت بسیار نازک است تا پس از سرخ شدن، بافتی ترد و سبک داشته باشد. این شیرینی ها را می توان بلافاصله پس از آماده شدن و در حالی که هنوز گرم هستند، با کمی پودر قند پاشیده شده یا شربت عسل سرو کرد.
طرز تهیه مختصر هجولاس
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد همه منظوره | ۲ پیمانه |
تخم مرغ بزرگ | ۱ عدد |
شکر | ۲ قاشق غذاخوری |
کره ذوب شده | ۲ قاشق غذاخوری |
آب پرتقال تازه | ۱/۴ پیمانه |
پوست پرتقال رنده شده | ۱ قاشق چای خوری |
نمک | ۱/۴ قاشق چای خوری |
روغن برای سرخ کردن | به مقدار لازم |
پودر قند (برای تزیین) | به مقدار لازم |
- در یک کاسه بزرگ، آرد، شکر و نمک را مخلوط کنید.
- کره ذوب شده، تخم مرغ، آب پرتقال و پوست پرتقال رنده شده را اضافه کرده و با دست ورز دهید تا خمیر یکدست و نرم شود.
- خمیر را در پلاستیک بپیچید و ۳۰ دقیقه در دمای اتاق استراحت دهید.
- خمیر را به قطعات کوچک تقسیم کرده و هر قطعه را روی سطح آردپاشی شده به صورت بسیار نازک باز کنید (تقریباً شفاف).
- خمیرهای باز شده را به شکل های دلخواه (مستطیل، دایره یا مربع) برش بزنید.
- در یک قابلمه، روغن را روی حرارت متوسط گرم کنید. شیرینی ها را به صورت دسته ای در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی و پفکی شوند (حدود ۳۰-۶۰ ثانیه برای هر طرف).
- شیرینی ها را از روغن خارج کرده و روی کاغذ جاذب روغن قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود.
- پس از خنک شدن، با پودر قند تزیین کرده و سرو کنید.
ناتیلا کلمبیایی (Natilla)
ناتیلا، کاسترد شیرین و دارچینی کلمبیایی است که در ایام کریسمس و جشن سال نو بسیار محبوب است. این دسر، بافتی خامه ای و طعمی گرم از شیر و ادویه ها دارد و معمولاً به صورت گرم سرو می شود. ناتیلا، نمادی از گردهمایی های خانوادگی و شادی های زمستانی است.
نکات تهیه و طعم دهنده ها
برای تهیه ناتیلا، نشاسته ذرت، شیر، شکر و ادویه هایی مانند دارچین و میخک به آرامی روی حرارت پخته می شوند تا به غلظت دلخواه برسند. برخی اوقات، پودر نارگیل یا کشمش نیز به آن اضافه می شود تا طعم و بافت آن غنی تر شود. این دسر، طعمی آشنا و دلنشین دارد که برای اکثر ذائقه ها خوشایند است.
طرز تهیه مختصر ناتیلا
مواد لازم | مقدار |
---|---|
شیر کامل | ۵ پیمانه |
نشاسته ذرت | ۱/۲ پیمانه |
شکر قهوه ای | ۱ پیمانه |
چوب دارچین | ۲ تکه |
میخک | چند عدد |
پودر نارگیل (اختیاری) | ۱/۲ پیمانه |
نمک | ۱/۴ قاشق چای خوری |
- در یک کاسه کوچک، ۱ پیمانه از شیر را با نشاسته ذرت مخلوط کنید تا نشاسته کاملاً حل شود و گلوله ای باقی نماند.
- بقیه شیر، شکر قهوه ای، چوب دارچین، میخک و نمک را در یک قابلمه سنگین روی حرارت متوسط قرار دهید. هم بزنید تا شکر حل شود.
- مخلوط شیر و نشاسته ذرت را به قابلمه اضافه کرده و به طور مداوم هم بزنید تا مخلوط غلیظ شود و به جوش آید.
- به مدت ۵-۷ دقیقه دیگر به هم زدن ادامه دهید تا کاسترد کاملاً غلیظ شود.
- چوب دارچین و میخک را از قابلمه خارج کنید. اگر از پودر نارگیل استفاده می کنید، در این مرحله اضافه کنید.
- ناتیلا را در ظرف های سرو ریخته و بگذارید کمی خنک شود، سپس در یخچال قرار دهید تا کاملاً سفت شود.
- معمولاً به صورت خنک یا در دمای اتاق سرو می شود و می توان روی آن کمی دارچین پودر شده پاشید.
شیرینی گاتا مغزدار ارمنی
گاتا، نان شیرینی سنتی ارمنی است که با فیلینگ غنی از مغزها و کره تهیه می شود و در جشن ها و مناسبت های خاص از جمله کریسمس، جایگاه ویژه ای دارد. این شیرینی، بافتی لذیذ و طعمی شیرین و معطر دارد و معمولاً با طرح های زیبا روی آن، جلوه ای هنرمندانه پیدا می کند.
طرح ها و طعم ها
بر روی گاتا، قبل از پخت، اغلب با چنگال یا چاقو طرح های هندسی زیبا ایجاد می شود که پس از پخت، جلوه ای خاص و سنتی به آن می بخشد. فیلینگ آن، که به خوریس معروف است، ترکیبی از آرد، کره، شکر و مغزهای مختلف (مانند گردو یا بادام) است که طعمی بی نظیر به این شیرینی های مخصوص کریسمس می دهد.
طرز تهیه مختصر شیرینی گاتا مغزدار
مواد لازم (برای خمیر) | مقدار | مواد لازم (برای خوریس/فیلینگ) | مقدار |
---|---|---|---|
آرد همه منظوره | ۳ پیمانه | آرد | ۱/۲ پیمانه |
کره سرد خرد شده | ۲۰۰ گرم | کره ذوب شده | ۱/۲ پیمانه |
ماست یا شیر | ۱/۲ پیمانه | شکر | ۱/۲ پیمانه |
بیکینگ پودر | ۱ قاشق چای خوری | گردو یا بادام خرد شده | ۱/۲ پیمانه |
نمک | ۱/۲ قاشق چای خوری | وانیل | ۱/۲ قاشق چای خوری |
زرده تخم مرغ (برای رومال) | ۱ عدد |
- برای خمیر: آرد و نمک و بیکینگ پودر را مخلوط کنید. کره سرد را به آن اضافه کرده و با نوک انگشتان یا غذاساز مخلوط کنید تا شبیه خرده نان شود.
- ماست (یا شیر) را اضافه کرده و ورز دهید تا خمیر جمع شود. خمیر را در پلاستیک بپیچید و ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید.
- برای خوریس (فیلینگ): آرد را در کره ذوب شده روی حرارت ملایم تفت دهید تا کمی رنگ بگیرد و بوی خامی آن گرفته شود.
- شکر، گردو و وانیل را به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. بگذارید خنک شود.
- خمیر را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را به صورت دایره باز کنید.
- نصف فیلینگ را روی یک دایره خمیر بمالید و سپس خمیر را رول کنید. می توان از روش های دیگر (مثل قرار دادن فیلینگ در مرکز و تا کردن خمیر از اطراف) نیز استفاده کرد.
- شیرینی را به شکل دلخواه (دایره ای یا مستطیلی) فرم دهید. روی آن را با زرده تخم مرغ رومال کنید و با چنگال طرح دهید.
- در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد (۳۵۰ فارنهایت) به مدت ۲۵-۳۵ دقیقه بپزید تا طلایی شود.
کریسمس، فرصتی بی نظیر برای گردهمایی های خانوادگی و خلق خاطرات شیرین است؛ شیرینی هایی که با هر تکه، داستانی از عشق، سنت و نوستالژی را روایت می کنند.
اگ ناگ (Eggnog) – (نوشیدنی دسر مانند)
اگ ناگ، یک نوشیدنی گرم و خامه ای بر پایه تخم مرغ، شیر و ادویه های گرم است که به عنوان یک دسر نوشیدنی، در ایام کریسمس در آمریکای شمالی و برخی کشورهای اروپایی بسیار محبوب است. این نوشیدنی غنی و مقوی، با عطر جوز هندی و دارچین، حس گرمی و آرامش را در سرمای زمستان به ارمغان می آورد.
طعم و نحوه سرو
اگ ناگ را می توان به صورت ساده یا با افزودن مقداری رم، برندی یا ویسکی سرو کرد. بافت خامه ای و طعم شیرین و ادویه ای آن، آن را به گزینه ای عالی برای تکمیل میز دسرهای کریسمس تبدیل می کند. معمولاً به صورت گرم و با کمی جوز هندی رنده شده روی آن سرو می شود.
طرز تهیه مختصر اگ ناگ
مواد لازم | مقدار |
---|---|
تخم مرغ بزرگ | ۶ عدد |
شکر | ۱ پیمانه |
شیر کامل | ۲ پیمانه |
خامه پرچرب | ۱ پیمانه |
عصاره وانیل | ۱ قاشق چای خوری |
جوز هندی رنده شده (تازه) | ۱/۲ قاشق چای خوری + برای تزیین |
دارچین (اختیاری) | ۱/۲ قاشق چای خوری |
رم، برندی یا ویسکی (اختیاری) | ۱/۲ تا ۱ پیمانه |
- زرده و سفیده تخم مرغ ها را جدا کنید. زرده ها را در یک کاسه بزرگ با شکر بزنید تا کرمی و روشن شود.
- شیر، خامه، وانیل و جوز هندی (و دارچین) را در قابلمه ای روی حرارت ملایم گرم کنید (نباید بجوشد).
- به آرامی، حدود ۱/۲ پیمانه از مخلوط شیر داغ را به زرده های تخم مرغ اضافه کنید و به سرعت هم بزنید تا زرده ها پخته نشوند (Tempering).
- سپس مخلوط زرده ها را به قابلمه حاوی شیر برگردانید و روی حرارت ملایم به هم زدن ادامه دهید تا مخلوط کمی غلیظ شود و به دماسنج حدود ۷۰-۷۵ درجه سانتی گراد (۱۶۰-۱۶۵ فارنهایت) برسد.
- قابلمه را از روی حرارت برداشته و بگذارید خنک شود.
- سفیده های تخم مرغ را در کاسه ای جداگانه بزنید تا پفکی شود. در صورت تمایل، می توانید کمی شکر (۱-۲ قاشق غذاخوری) به سفیده ها اضافه کنید تا مرنگ شود.
- سفیده های زده شده (یا مرنگ) را به اگ ناگ خنک شده اضافه کنید و به آرامی فولد کنید. اگر از نوشیدنی الکلی استفاده می کنید، در این مرحله اضافه کنید.
- اگ ناگ را در یخچال قرار دهید تا کاملاً خنک شود. قبل از سرو، روی آن کمی جوز هندی تازه رنده کنید.
ایده های خلاقانه برای تزیین و چیدمان شیرینی های کریسمس
تزیین شیرینی های مخصوص کریسمس و چیدمان آن ها روی میز، به اندازه طعمشان اهمیت دارد. با کمی خلاقیت می توان فضایی جادویی و جشن مانند ایجاد کرد که چشم هر بیننده ای را خیره کند:
- رنگ بندی کریسمس: استفاده از رنگ های سنتی کریسمس مانند قرمز (برای شادی و عشق)، سبز (برای زندگی و امید)، سفید (برای پاکی و برف)، طلایی و نقره ای (برای شکوه و جلال) در تزیینات و بسته بندی ها، جلوه ای خاص می بخشد.
- مواد تزیینی متنوع:
- آیسینگ رویال: برای کشیدن خطوط ظریف و ایجاد طرح های برفی روی کوکی ها و شیرینی های زنجبیلی.
- ترافل ها و اسمارتیزها: برای افزودن رنگ و بافت به کوکی ها و کاپ کیک ها.
- پودر قند: برای ایجاد جلوه برفی روی نان اشتولن، کیک های شکلاتی و شیرینی های ترک دار.
- شکلات آب شده: برای پوشش دادن ترافل ها، میوه ها یا طراحی روی شیرینی ها.
- میوه های خشک و آجیل: برای تزیین طبیعی و غنی تر کردن ظاهر دسرهایی مانند پودینگ کریسمس یا پانه تونه.
- برگ های تازه نعنا و رزماری: برای افزودن تازگی و رنگ سبز به دسرهای خامه ای مانند بوش دو نوئل یا پاولووا.
- ظروف و بسته بندی های جذاب:
- استفاده از سینی های زیبا و پایه های کیک چند طبقه برای چیدمان هنرمندانه شیرینی ها.
- بسته بندی شیرینی ها در جعبه های کادویی مخصوص کریسمس با روبان های رنگی، ایده ای عالی برای هدیه دادن به دوستان و خانواده است.
- چیدمان میز دسر:
- ترکیب شیرینی ها با شمع های تزیینی، ریسه های نوری، و مجسمه های کوچک کریسمس (مانند بابانوئل، گوزن یا آدمک برفی) برای ایجاد فضایی دلنشین.
- استفاده از دستمال سفره های طرح دار کریسمسی و لیوان های زیبا برای نوشیدنی های همراه.
با رعایت این نکات، می توانید نه تنها شیرینی های مخصوص کریسمس خوشمزه ای تهیه کنید، بلکه آن ها را به گونه ای زیبا و هنرمندانه تزیین و چیدمان کنید که به ستاره میز پذیرایی شما در جشن کریسمس تبدیل شوند و خاطراتی ماندگار برای مهمانان شما رقم بزنند.
نتیجه گیری: خلق خاطرات شیرین با طعم کریسمس
در این مقاله به دنیای رنگارنگ و خوش عطر شیرینی های مخصوص کریسمس سفر کردیم و با تنوع بی نظیر آن ها از گوشه و کنار جهان آشنا شدیم. از شیرینی زنجبیلی کریسمس با طعم گرم و تند ادویه ها گرفته تا نان اشتولن آلمانی با میوه های خشک و نان شیرین پانه تونه ایتالیایی، هر کدام داستانی از سنت و فرهنگ را در خود جای داده اند. پخت این شیرینی ها نه تنها فرصتی برای لذت بردن از طعم های دلپذیر است، بلکه بهانه ای برای گردهمایی های خانوادگی، خلق خاطرات مشترک و دمیدن روح تازه ای از شادی و همدلی در فصل تعطیلات است.
چه یک آشپز حرفه ای باشید و چه تازه کار، تهیه این شیرینی ها تجربه ای لذت بخش و پر از عطر و طعم خواهد بود. با استفاده از دستورالعمل های مختصر و ایده های تزیینی که ارائه شد، می توانید میز کریسمس خود را با خوراکی های دست ساز و دلنشین مزین کنید. امیدواریم این راهنمای جامع به شما کمک کند تا با اطمینان و خلاقیت بیشتری به استقبال جشن کریسمس بروید و لحظاتی شیرین و فراموش نشدنی را برای خود و عزیزانتان رقم بزنید. کریسمسی پر از طعم های دلپذیر و لحظات شاد در کنار عزیزان برایتان آرزومندیم. پس دست به کار شوید و با تهیه شیرینی های مخصوص کریسمس، این جشن را بیش از پیش شیرین و خاطره انگیز کنید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۲۰ دستور پخت شیرینی کریسمس | آسان و بی نظیر ۲۰۲۴" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۲۰ دستور پخت شیرینی کریسمس | آسان و بی نظیر ۲۰۲۴"، کلیک کنید.